ام دی اف چیست؟
امدیاف یک ماده مرکب چوبی با جرم حجمی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب ( به طور متوسط ۷۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب) محسوب میشود که از مواد مختلفی میتواند تهیه گردد. در جهان بیشتر MDF ها بر پایه چوب و از چوبهای نرم مثل درخت کاج تهیه میشوند.
اساس ترکیب MDF چوب و رزین است که تحت فشار و حرارت قرار گرفته و با افزایش استحکام، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذیری، خواص بهتری نسبت به چوب نرم خوا هد داشت. همچنین قابلیت ماشین کاری بالایی نیز دارد که قبل از این تنها چوبهای سخت قابلیت کارهای مکانیکی و ماشین کاری را دارا بودند. MDFها به طور معمول دارای ضخامتی از ۳ تا ۴۰ میلیمتر میباشند.
هایگلاس چیست ؟
امروزه هایگلاس کاربرد زیادی در دکوراسیون داخلی و ساخت کمد،کنسول،کابینت و… اما هایگلاس چیست و جنس و دلیل براق بودن آن از چیست؟هایلاس چه ارتباطی با گلاس glasss دارد که در زبان انگلیسی به معنی شیشه است؟
مغزی هایگلاس از ام دی اف (mdf) است و دارای روکش از جنس پلکسی گلاس است و دلیل شیشه ای بودن سطح هایگلاس همین روکش پلکسی گلاس می باشد معمولا روکش هر دو طرف صفحات هایگلاس از پلکسی گلاس نبوده و طرف دیگر آن را با مواد ارزان قیمت تر روکش می کنند.
ورق هایگلاس از سمتی که پوشش پلکسی گلاس دارد ضد هستند اما از طرف دیگر آن به جنس روکش بستگی دارد و بهتر است آن هم از جنس مرغوب و با کیفیت مثلا روکش ملامینه پوشیده شود .
تفاوت ام دی اف و هایگلاس
اگر به طور کاملا خلاصه و کلی بخواییم مقایسه ای از این دو داشته باشم باید بگوییم که ورق ام دی اف در حالت کلی سطحی مات دارد و نور را به خوبی منعکس نمی کند در صورتی که روکش هایگس صاف و صیقلی است و نمایی براق و شیشه ای دارد و نور را منعکس کرده و جلوه و زیبایی بیشتری ایجاد می کند. از طرفی هایگلس خش پذیر تر بوده و همچنین لکها را بیشتر نشان میدهد.
مقایسه MDF با چوب طبیعی
MDF در مقایسه با چوب طبیعی ساختار یکنواخت بهتری داشته و فاقد گره و رگه می باشد . اما از نظر کاربرد مثل چوب طبیعی و چوب های مصنوعی رشته ای (فیبر ، نئوپان و …) قابل سوراخکاری ، پرداخت ، برش ، چسب کاری ، رنگ پذیری و پیچ و میخ شدن و روکش شدن است. لذا مثل چوب طبیعی می تواند کاربرد مشابه ای در درودگری داشته باشد اما نمی تواند پیچ و میخ را بخوبی چوب طبیعی نگهدارد ، بهترین اتصال برای MDF پیچ و مهره های T-NOTS و پیچ های خودکار و میخ های مورد مصرف در دستگاه های بادی نیوماتیک (Penomatic) می باشد، یک نوع MDF نسل جدید پیش ساخته قابلیت بمراتب بهتری برای پیچ و میخ کاری دارد.
خصوصیات فیزیکی و مکانیکی MDF
- دامنه وسیع دانسیته (وزن مخصوص) ضخامت و ابعاد قابل تولید از ضخامت ۳ میلیمتر تا ۶۰ میلیمتر
- قابلیت ابزار خوری و ماشین کاری و سنباده زنی و روکش شدن
- ساختار یکنواخت و سطوح صاف و متراکم
- قابلیت شکل پذیری و لبه های صاف
- عدم وجود معایب چوب (گره ، ترک ، رگه و …)
- قابلیت انجام روسازی های مختلف از قبیل انواع روکش های چوبی و غیر چوبی ، رنگ آمیزی و غیره
- پایداری ابعاد و مقاومت به فشرده شدن
- زیبایی ظاهری ، طبیعت ملایم و ظرافت و کاملا شبیه چوب
- قیمت مناسب
- تنوع تولید ، سایز شده، روکش شده ، نقش برجسته، قالب گیری شده، ابزار خورده، پروفیل شده ، با دانسیته های مختلف، مقاوم در برابر رطوبت ، آب ، آتش ، قارچ و حشره و نهایتا MDF های خاص نسوز، واترپروف، آنتی باکتریال، اکولوجیکال، آب گریز و… می توان تولید نمود.
روش های استفاده از MDF در صنعت
MDF به صورت خام یا روکش شده در تولید مبلمان ، کمد ، تخت، کابینت آشپزخانه، جاکتابی، میز و صندلی ، پوشش دیوار ، پوشش سقف ، انواع قفسه، کف پوش بصورت پارکت و تایل و … ، وایت برد، بیل برد، و هر کجا که چوب و تخته مصرف دارد مصرف می شود. بیشتر ام دی اف روکش شده یا رنگ شده مورد مصرف دارد بطور خلاصه موارد مصرف عبارتند از :
- ورق های خام بدون روکش
- ورق روکش شده و لبه های ابزار خورده
- پروفیل های روکش شده یا خام
- چسباندن پروفیل های ام دی اف روی صفحات
مقاومت در برابر رطوبت:
تولید ام دی اف با خاصیت مقاوم در برابر رطوبت (ام دی اف نسل قدیم) برای رطوبت نسبی محیط حداکثر ۸۰ % با بهبود چسب اوره فرمالیدهید وسیله جایگزین کردن نوعی چسب ضد رطوبت بجای فرمالیدهید انجام می شود که باز مقاومت در برابر رطوبت نسبی است.
در MDF نسل جدید پیشرفته زیست محیطی MDF صددرصد ضد رطوبت است بطوریکه حتی با چند روز و هفته غرقه در آب بودن یا در محیط مرطوب قرار گرفتن جذب رطوبت نخواهد داشت . دو کلاس برای MDF نسل قدیم در رابطه با مقاومت در برابر رطوبت وجود دارد یک ام دی اف H بر اساس استاندارد EN622-S برای استفاده در مصارف عمومی در محیط مرطوب و دیگری ام دی اف HLS که اوراق متحمل بار در محیط مرطوب می باشد.
موارد استفاده MDF مقاوم علاوه بر مناطق مرطوب در مبلمان حمام و دستشویی و کابینت دور ظرفشویی ، کف پوشها ، پنجره ها ، پله ها ، بیل برد ها و … است اما MDF نسل جدید پیشرفته زیست محیطی را می توان حتی در دیوار داخلی حمام نیز کارکرد.
مقاوم در برابر حشرات و قارچ ها:
در MDF نسل قدیم (معمولی) با پوشش های ضد آتش یا نمک های خاص ضد آتش MDF را تیمار می کنند موارد مصرف این نوع تخته ها ، پوشش دیوارها، پارتیشن ها ، قفسه فروشگاه ها و غیره است . اما MDF نسل جدید پیشرفته زیست محیطی می تواند آتش مستقیم را تحمل نموده و کاملا ضد آتش ، عایق حرارت ، رطوبت ، قارچ و حشرات می باشد.
MDF با روکش های تزیینی:
انواع روکش ها جهت MDF شامل انواع روکش های چوبی ، روکشهای کاغذی ، ملامینه ، PVC و غیره است.
ام دی اف را میتوان موقع ساخت قالب گیری نمود و پروفیل های خاص تولید نمود مانند درب های طرح دار و حالت دار یا درب کابینت و کشو و پنجره که می توان آنها را براحتی روکش نمود.
تاریخچه MDF در ایران
نیاز بازار ایران اکثرا از طریق واردات تامین می شود. ام دی اف وارداتی بر هر دو صورت خام و روکش شده و عمدتا از کشور های ترکیه ، اندونزی، روسیه ، اسپانیا، ایتالیا، آلمان ، اتریش ، فنلاند ، چین و مالزی و … وارد می شود.
محصولات ترکیه و اندونزی به علت قیمت کمتر نسبت به سایرین طرفداران بیشتری دارد. در سال ۱۳۸۲ مقدار ۱۲۴۲۰۱ متر مکعب تخته صنعتی فشرده با جرم مخصوص متوسط وارد شده که نسبت به سال ۱۳۸۱ ۹۶% افزایش داشته است. ۵۳% به صورت خام و ۴۷% روکش شده بوده است. آمار جدیدتری در دست نیست ، بر اساس تخمین مقامات سالانه ۲۰۰-۱۴۰ هزار تن تقاضای MDF در ایران است . در ایران شرکت های بسیاری توانایی روکش کردن نئوپان و MDF خام را دارند.
روکش ها بیشتر از نوع Foil Finish و PVC است. متاسفانه کلیه MDF های وارداتی دارای چسب فرمالیدهید می باشد که سمی و خطرناک است که در بیشتر کشورهای جهان منسوخ شده است. (به بخش هشدار مراجعه شود.)